Kłodzka Szkoła Przedsiębiorczości w Kłodzku, Kłodzko

Konkurs wiedzy o żywności i żywieniu

W dniu 23 lutego 2018 roku odbył się szkolny konkurs wiedzy o żywności i żywieniu. Do konkursu przystąpiło 31 uczniów z klas technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczestnicy konkursu rozwiązywali test sprawdzający wiedzę o występowaniu składników odżywczych w produktach spożywczych oraz o ich roli w organizmie człowieka.

 

Celem konkursu było zwiększenie świadomości o roli żywienia w profilaktyce wielu chorób. Uczestnicy wykazali się dużą znajomością zagadnień związanych z żywnością i żywieniem.

 

Pierwsze miejsce zajęła Oliwia Sadowska z kl. III TŻ, drugie miejsce Michał Terlecki z kl. II TŻ , trzecie miejsce Klaudia Charęza i Karolina Sobel z kl. II TŻ.

 

Małgorzata Puchalska

Joanna Zdanowicz