Kłodzka Szkoła Przedsiębiorczości w Kłodzku, Kłodzko

Uczniowie KSP bili rekord Guinnessa w gotowaniu dania z kaszy

06 października 2018 roku na Twierdzy Kłodzko pasjonaci gotowania ze Stowarzyszenia „Kucharze Bez Granic”, pod fachowym okiem Pana Marcina Bożka, gotowali krupnik – zupę, która w przeszłości często gościła na naszych stołach, a teraz jest nieco zapomniana. Upichcono ponad 1100 litrów potrawy, której zdecydowaną większość rozdano gościom, którzy kibicowali temu wydarzeniu.

W biciu rekordu wzięli udział uczniowie i nauczyciele Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości, którzy już od 10.00 przygotowywali składniki zupy, następnie pomagali w jej gotowaniu i wydawaniu gościom. Zaszczytu bicia rekordu Guinnesa dostąpili: Mateusz Cenarski z 1TŻ, Honorata Grzesiak z 2TŻ, Andrzej Kadys z 2TŻ, Wojciech Stępień z 2TŻ, Norbert Przybysz z 3zku oraz Agnieszka Rulka z 3zku, a nadzór nad nimi pełniły nauczycielki: Mariola BIL, Marzena OLCZAK i Małgorzata PUCHALSKA.

Podczas tego wydarzenia nabyliśmy przydatne umiejętności, ale także nawiązaliśmy znajomości, które zamierzamy wykorzystać w niedalekiej przyszłości.