Kłodzka Szkoła Przedsiębiorczości w Kłodzku, Kłodzko

JEDYNE TECHNIKUM POWIATU KŁODZKIEGO NOTOWANE W RANKINGU PERSPEKTYWY 2019

Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz

Krótka informacja na temat zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz – plik do pobrania:   TŻ_oraz_kub (865,0 KiB, 0 hits)

 

 

20 lutego 2019 roku odbył się SZKOLNY KONKURS WIEDZY O ZDROWYM ŻYWIENIU. Do konkursu zgłosiło się 36 uczniów naszej szkoły.

Laureatami konkursu zostali:

  1. Monika Banaszewska z 2TŻ
  2. Karolina Sobel z 3TŻ
  3. Michał Terlecki z 3TŻ
  4. Andrzej Kadys z 2TŻ, Natalia Kowalska z 2TŻ
  5. Nikola Kaszuba z 2TŻ

Konkurs zorganizowały nauczycielki: Pani Mariola Bil, Pani Joanna Zdanowicz, Pani Małgorzata Puchalska.

Serdecznie gratulujemy laureatom i dziękujemy organizatorkom zmagań w konkursie!!!

 

Od 17 września do 20 grudnia 2018 roku nauczycielki zawodu: Mariola BILMałgorzata PUCHALSKARenata TKACZYK, czyli promująca zdrowy styl życia nieformalna grupa „Babeczki”, realizowały z uczniami Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości projekt „Ogarnij Gary”.

Działania projektowe: ich liczba, różnorodność oraz wysoka jakość potwierdzona pełnymi brzuszkami uczestników warsztatów, nakazują sądzić, że Gary zostały OgarnięteGRATULUJEMY!!!

Poniżej fotografie z informacjami podsumowującymi projekt.

Rafał Hankus

 

14 grudnia 2018 roku uczniowie Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości kształcący się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz pojechali do Lutomierza, do gospodarstwa Państwa Pasternak – właścicieli serowarni. Gospodarze oprowadzili nas po okolicy i gospodarstwie, nauczyli robić sery i cudownie ugościli przepysznymi, swojskimi smakołykami.

W wycieczce zawodoznawczej uczestniczyły klasy 1TŻ, 2TŻ i 3zku pod opieką Pań: Marioli Bil, Renaty Tkaczyk i Małgorzaty Puchalskiej. Wycieczka wieńczyła działania w projekcie edukacyjnym „Ogarnij gary”.

Mariola Bil

 

11 grudnia 2018 roku nauczycielki zawodu Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości, pani Elżbieta Struk i pani Renata Tkaczyk, poprowadziły ostatnie już warsztaty tematyczne o nazwie „Ciasto drożdżowe na różne sposoby” dla przyszłych absolwentów szkoły podstawowej. Warsztaty były skierowane do uczniów, którzy chcieli zobaczyć, czym między innymi zajmuje się technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Uczestnicy warsztatów w praktyce zgłębiali tajemnice pierwszej kwalifikacji w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, a zarazem jedynej kwalifikacji w zawodzie kucharz, czyli Sporządzanie potraw i napojów. Przy okazji, podczas swojej pracy, mogli porozmawiać z nauczycielkami na temat teoretycznych i praktycznych przedmiotów zawodowych, których uczą się w KSP przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharze.

Dzisiaj odwiedzili nas uczniowie ze Szkoły Podstawowej Nr 1 im. Adama Mickiewicza w Kłodzku oraz ze Szkoły Podstawowej z Krosnowic. Serdecznie dziękujemy za wizytę w Kłodzkiej Szkole Przedsiębiorczości.

Rafał Hankus

 

04 grudnia 2018 roku nauczycielki zawodu Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości w Kłodzku, pani Elżbieta Struk i pani Renata Tkaczyk, poprowadziły kolejne warsztaty tematyczne dla przyszłych absolwentów szkoły podstawowej. Warsztaty „Ciasto drożdżowe na różne sposoby” były skierowane do uczniów, którzy chcieli zobaczyć, czym między innymi zajmuje się technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Uczestnicy warsztatów w praktyce zgłębiali tajemnice pierwszej kwalifikacji w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, a zarazem jedynej kwalifikacji w zawodzie kucharz, czyli Sporządzanie potraw i napojów. Przy okazji, podczas swojej pracy, mogli porozmawiać z nauczycielkami na temat teoretycznych i praktycznych przedmiotów zawodowych, których uczą się w KSP przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharze.

Dzisiaj odwiedzili nas uczniowie ze Szkoły Podstawowej Nr 6 w Kłodzku. Serdecznie dziękujemy za wizytę w Kłodzkiej Szkole Przedsiębiorczości.

Rafał Hankus

 

23 listopada odbyło się kolejne spotkanie z dietetykiem klinicznym w ramach projektu „Ogarnij gary”.  Pan Ireneusz Chmiel, nasz absolwent i specjalista w zakresie zdrowego żywienia, przedstawił uczniom z klas: 2TŻ i 3zku niezwykle ciekawą prezentację o szkodliwych produktach żywnościowych, skutkach niezdrowego żywienia i jego wpływu na nasz organizm.

Mariola BIL

 

20 listopada 2018 roku odbyły się pierwsze w tym roku szkolnym warsztaty tematyczne dla uczniów ósmych klas szkół podstawowych i trzecich klas gimnazjów. Warsztaty „Ciasto drożdżowe na różne sposoby” były skierowane do uczniów, którzy chcieli zobaczyć, czym między innymi zajmuje się technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Uczestnicy warsztatów zagniatali ciasto, sporządzali farsz, piekli słone i słodkie bułki z ciasto drożdżowego, by na końcu raczyć się swoimi wyrobami. Przy okazji, podczas swojej pracy, mogli porozmawiać z nauczycielkami zawodu w Kłodzkiej Szkole Przedsiębiorczości, panią Elżbietą Struk i panią Renatą Tkaczyk. Mogli także zobaczyć, w jakich pracowniach uczą się przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych i kucharze.

Pod opieką nauczycielek odwiedzili nas uczniowie ze Szkoły Podstawowej Nr 6 w Kłodzku oraz Szkoły Podstawowej im. Władysława Stanisława Reymonta w Kłodzku. Serdecznie dziękujemy za wizytę w Kłodzkiej Szkole Przedsiębiorczości zarówno uczniom, jak i ich opiekunkom, ale także Dyrektorom obu szkół, czyli Pani Agnieszce KAWIE i Panu Krzysztofowi SZKUDLARKOWI za wyrażenie zgody na udział uczniów w warsztatach.

Rafał Hankus

 

16 listopada 2018 roku odbyły się kolejne warsztaty zdrowego gotowania w ramach realizacji projektu „Ogarnij gary”. Wspólnie z uczniami ze Szkoły Podstawowej Nr 2 w Kłodzku, młodzież Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości z klasy 3zku (kucharz) przyrządzała zdrowe smakołyki. Pod okiem nauczycielek KSP, Pani Marioli Bil i Pani Renaty Tkaczyk, robiono naleśniki – pancakes z mąką migdałową, ciasteczka ze słonecznikiem i rogaliki drożdżowe z mąką pełnoziarnistą. Ponadto odbyła się prelekcja filmu o zdrowym żywieniu.

Serdecznie dziękujemy uczniom ze Szkoły Podstawowej Nr 2 w Kłodzku i ich opiekunkom za udział w warsztatach, a Dyrektor Szkoły, Pani Iwonie BANYŚ, za wyrażenie zgody na udział uczniów w przedsięwzięciu realizowanym w KSP.

Mariola BIL