Kłodzka Szkoła Przedsiębiorczości w Kłodzku, Kłodzko

Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz

Krótka informacja na temat zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz – plik do pobrania:   TŻ_oraz_kub (865,0 KiB, 0 hits)

 

04 grudnia 2018 roku nauczycielki zawodu Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości w Kłodzku, pani Elżbieta Struk i pani Renata Tkaczyk, poprowadziły kolejne warsztaty tematyczne dla przyszłych absolwentów szkoły podstawowej. Warsztaty „Ciasto drożdżowe na różne sposoby” były skierowane do uczniów, którzy chcieli zobaczyć, czym między innymi zajmuje się technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Uczestnicy warsztatów w praktyce zgłębiali tajemnice pierwszej kwalifikacji w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, a zarazem jedynej kwalifikacji w zawodzie kucharz, czyli Sporządzanie potraw i napojów. Przy okazji, podczas swojej pracy, mogli porozmawiać z nauczycielkami na temat teoretycznych i praktycznych przedmiotów zawodowych, których uczą się w KSP przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharze.

Dzisiaj odwiedzili nas uczniowie ze Szkoły Podstawowej Nr 6 w Kłodzku. Serdecznie dziękujemy za wizytę w Kłodzkiej Szkole Przedsiębiorczości.

Rafał Hankus

 

23 listopada odbyło się kolejne spotkanie z dietetykiem klinicznym w ramach projektu „Ogarnij gary”.  Pan Ireneusz Chmiel, nasz absolwent i specjalista w zakresie zdrowego żywienia, przedstawił uczniom z klas: 2TŻ i 3zku niezwykle ciekawą prezentację o szkodliwych produktach żywnościowych, skutkach niezdrowego żywienia i jego wpływu na nasz organizm.

Mariola BIL

 

20 listopada 2018 roku odbyły się pierwsze w tym roku szkolnym warsztaty tematyczne dla uczniów ósmych klas szkół podstawowych i trzecich klas gimnazjów. Warsztaty „Ciasto drożdżowe na różne sposoby” były skierowane do uczniów, którzy chcieli zobaczyć, czym między innymi zajmuje się technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Uczestnicy warsztatów zagniatali ciasto, sporządzali farsz, piekli słone i słodkie bułki z ciasto drożdżowego, by na końcu raczyć się swoimi wyrobami. Przy okazji, podczas swojej pracy, mogli porozmawiać z nauczycielkami zawodu w Kłodzkiej Szkole Przedsiębiorczości, panią Elżbietą Struk i panią Renatą Tkaczyk. Mogli także zobaczyć, w jakich pracowniach uczą się przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych i kucharze.

Pod opieką nauczycielek odwiedzili nas uczniowie ze Szkoły Podstawowej Nr 6 w Kłodzku oraz Szkoły Podstawowej im. Władysława Stanisława Reymonta w Kłodzku. Serdecznie dziękujemy za wizytę w Kłodzkiej Szkole Przedsiębiorczości zarówno uczniom, jak i ich opiekunkom, ale także Dyrektorom obu szkół, czyli Pani Agnieszce KAWIE i Panu Krzysztofowi SZKUDLARKOWI za wyrażenie zgody na udział uczniów w warsztatach.

Rafał Hankus

 

16 listopada 2018 roku odbyły się kolejne warsztaty zdrowego gotowania w ramach realizacji projektu „Ogarnij gary”. Wspólnie z uczniami ze Szkoły Podstawowej Nr 2 w Kłodzku, młodzież Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości z klasy 3zku (kucharz) przyrządzała zdrowe smakołyki. Pod okiem nauczycielek KSP, Pani Marioli Bil i Pani Renaty Tkaczyk, robiono naleśniki – pancakes z mąką migdałową, ciasteczka ze słonecznikiem i rogaliki drożdżowe z mąką pełnoziarnistą. Ponadto odbyła się prelekcja filmu o zdrowym żywieniu.

Serdecznie dziękujemy uczniom ze Szkoły Podstawowej Nr 2 w Kłodzku i ich opiekunkom za udział w warsztatach, a Dyrektor Szkoły, Pani Iwonie BANYŚ, za wyrażenie zgody na udział uczniów w przedsięwzięciu realizowanym w KSP.

Mariola BIL